top of page

"Lāsītes ceļojums" šogad noslēdzies

No 17. līdz 21.augustam biedrība Integrācijas centrs "Atvērtās durvis" jau 14 gadu organizēja bērnu vasaras skoliņu "Pētnieki". Šī gada skoliņas tēma "Lāsītes ceļojums".

Jau 14 gadu notiek šāda veida skoliņas, ar mērķi bērniem vasarā lietderīgi pavadīt laiku, izpētot un iemantojot vēl nezināmas sociālās un sadzīves iemaņas, kā arī stiprināt kristīgās vērtības, iepazīties ar jauniem draugiem, apgūt ko jaunu!

Šogad kopā skoliņu apmeklēja 18 bērni, tai skaitā 5 no daudzbērnu ģimenēm un 4 no ģimenēm ar trūcīgās vai maznodrošinātās personas statusu, kuriem skoliņas apmeklējums bija bez līdzmaksājuma.

Šī gada skoliņas tēma - par un ap ūdeni jeb “Lāsītes ceļojums”. Kopīgi ar bērniem uzzinājām daudz jaunu par ūdeni - kur rodas ūdens, kā ūdens nonāk līdz mājām, kas notiek ar ūdeni, pēc tā nolaišanās izlietnē, vannā un tualetē. Šīs lietas bērni izzināja mācību ekskursiju.

Pirmajā dienā bērni apmeklēja Ventspils Tehnikumu, kur viņiem bija iespēja apskatīt inženierkomunikāciju stendus un uz tiem apskatīt to, ka ūdens nokļūšana mūsu mājās nemaz nav tik vienkāršš process. Ekskursijas laikā bērniem bija iespēja veidot savādāku rokdarbu, kuru pateicoties bērnu rociņu instrukcijai uz datora, proti, uzrakstot savu vārdu, ieprogrammējot koordinātas, veica koka apstrāde frēze.

Nākamajā dienā bērni apmeklēja PSIA “Ūdeka” dzeramā ūdens atdzelzošanas staciju un notekūdeņu attīrīšanas kompleksu, redzot dabā iepriekšējā dienā aplūkoto vien stendā. Ceļojums uz šo uzņēmumu, izmantojot divriteņus un šķērsojot 2 tiltus, bija tiešām ļoti pamācošs. Pirms došanās ceļā tika atgādināti riteņbraucēju galvenie noteikumi un arī atgādinātas komandas braukšanas ieteikumi. Pārrunājot braucienu bērniem bija iespēja gūt savas atziņas par cilvēku mijiedarbību, indivīda rīcības ietekmi uz apkārtējiem, komandas darbu. Šķērsot tiltu pār Ventu un gaisa tiltu pāri dzelzceļam, nemaz nebija arī tik vienkāršs pasākums mazajiem braucējiem.

Par dažādu mijiedarbību, kas ir ap mums, bērni uzzināja arī no Egila Sproģa, kurš zinātnes likumus par elektrību un magnētisko lauku centās bērniem demonstrēt interesantā un saprotamā veidā.

Par to, cik ūdens ir nozīmīgs cilvēka uzturā, mums palīdzēja noskaidrot topošā uztura speciāliste Ilona Sproģe. Vai zinājāt, ka burkāns sastāv no 70% ūdens? Un cik dienas mēs varam izdzīvot bez ūdens? Vai ūdens ir tikai šķidrs? Kur mēs dabā sastopamies ar ūdeni?

Devāmies mazā atpūtas pārgājienā uz jūru, jo Ventspils Zilā karoga pludmale ir tepat 5 minūšu gājienā…un te viss jau pazīstams! Kuram gan vasarā nepatīk atrasties pie jūras? Bet Ventspilī mums ir ne tikai jūra, bet arī upe Venta - tad nu devāmies izbraucienā ar kuģīti “Hercogs Jēkabs”.

Šajā dienā pie mums bija ciemos arī īsts un pieredzējis tālbraucēja kuģa kapteinis Dainis Briedis, kurš pastāstīja par saviem piedzīvojumiem jūrā, kā arī pieredzi strādājot uz misijas kuģa Mercy Ship, kuģojot gar Āfrikas krastiem un palīdzot cilvēkiem. Savā kapteiņa darbā viņam bija nācies satikties ar īstiem pirātiem Somālijas krastā, kas bērniem likās īpaši aizraujoši! Kā jāuzvedas drosmīgiem cilvēkiem lielās dzīvības briesmās?

Katru rītu ar bērniem darbojās īpašais mazais, bet ļoti gudrais dzīvnieciņš. Mīkstā mantiņa “Surikāts”, kurš kopā ar brīvprātīgo Lāsmu mācīja bērniem savstarpējo attiecību veidošanas praktiskās iemaņas – mācīja argumentēt nesastrīdoties un strīdēties paliekot draugos. Tas bija jautrs, pamācošs un bieži vien smieklīgs laiks kopā ar Surikātu.

Ik dienas bērni tikās ar PSIA “Ūdeka” Lāsīti, kura daudz ko stāstīja par saviem ceļojumiem no lietus mākoņa līdz zemes dzīlēm un kā tā atgriežas atpakaļ debesīs caur koku lapām un cilvēku elpu. Bērni, protams, kopā arī vingroja, dziedāja, dejoja, spēlēja spēles un veidoja rokdarbus.

Pēdējā dienā pārrunājot visu apgūto par ūdeni, bērni grupās veidoja plakātus par visu uzzināto, kā arī iegremdējoties un izbaudot vasaras ūdens priekus, pēcpusdienu pavadīja Ventspils pludmales akvaparkā!

Pēdējās dienas noslēgumā visu iemācīto un paveikto bērni parādīja arī vecākiem noslēguma pasākumā!

Pateicamies Paldies visiem atbalstītajiem par palīdzību un atsaucību: Nodibinājumam “ Latvian Charity bank”, SIA “VTB- RUDENS”, PSIA “Ūdeka”, Ventspils Tehnikumam, Ventspils brīvostas pāŗvaldei.

Pasākums veidots Eiropas Atbasta Fonda vistrūgīgākām personām aktivitāšu ietvaros.

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
bottom of page